Criminaliteitsbestrijding is geen uitsluitende taak van de overheid. Hoewel er niet veralgemeend mag worden, is ouderlijke verantwoordelijkheid soms ver te zoeken bij jeugddelinquenten, ondanks het feit dat er al een aantal maatregelen werden genomen om ouders tot orde te roepen en te betrekken bij het traject dat een jeugddelinquent moet doorlopen. Ouders hebben niet alleen een morele maar ook een juridische verplichting om zorg te dragen voor hun kinderen, in alle aspecten van het leven. Ze hebben een opvoedingsplicht. Rechters nodigen ouders nu wel al regelmatig uit om op de zitting te verschijnen van hun minderjarige kinderen, maar daar wordt niet altijd gehoor aan gegeven.

Verplichting belangrijk

In het kader van de jeugdbeschermingswet kan de rechter bij jongeren in verontrustende situaties al een sanctie opleggen als ouders niet verschijnen, maar in het jeugddelinquentierecht ontbrak dat tot nu toe. Bovendien was de rechter niet verplicht de ouders uit te nodigen op een zitting. Hoewel velen dat wel doen, is de Vlaamse Regering van mening dat het belangrijk is dat dit opgelegd kan worden als verplichting.

Sanctie indien afwezig

Zo gezegd, zo gedaan. Naar analogie met Nederland in 2011 verankert Demir de verschijningsplicht van ouders decretaal in zaken waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn in jeugddelicten voor de jeugdrechter. Ouders moeten via deze regelgeving dus verplicht verschijnen op de zitting en indien ze bij de tweede zitting opnieuw verstek geven, kan de jeugdrechter een sanctie opleggen wegens afwezigheid.