Uit een recente enquête bleek nog dat de helft van de Vlamingen pleegouderschap al eens heeft overwogen. Dat is een positieve tendens, die we niet mogen negeren. Maar de kennis over wat pleegzorg allemaal inhoudt, is vaak beperkt. Het nieuwe statuut verschaft daarom duidelijkheid. Het neemt ook een groot aantal praktische hindernissen weg voor kandidaat-pleegouders.

Zo komt er een omgangsrecht voor ex-pleegouders na afloop van de pleegplaatsing. De schrik om alle contact te moeten verbreken met een kind waarvoor je lang gezorgd hebt, bleek namelijk een grote hinderpaal. Ook de rechten en plichten van pleegouders zijn helder gedefinieerd in het nieuwe statuut. Pleegouders kunnen voortaan bovendien een echte rechtspartij worden, als de situatie dat vereist.

Ook pleegzorgverlof regelen

Een regeling over pleegzorgverlof is wel nog niet opgenomen in de nieuwe wetgeving. Lorin Parys en Kristien Van Vaerenbergh roepen daarom andere politieke partijen op het N-VA-voorstel daarover eindelijk te stemmen: “Dat is de laatste praktische horde die we moeten nemen voor Vlamingen die hun huis en hart willen openstellen voor een pleegkind.”