De Raad voor Vergunningsbetwisting besliste in het beroep van de Nederlandse provincie Noord-Brabant zich uit te spreken en de afgeleverde omgevingsvergunning te vernietigen.

Ze stelt in haar arrest helder dat de vergunningverlener in zijn beoordeling niet kan “vooruitlopen op het toekomstig regelgevend kader van een definitieve programmatische aanpak stikstof) en het daarin verankerde maatregelenpakket”. Daarmee zegt de Raad dat het noodzakelijk is dat het Stikstofakkoord in een decreet wordt omgegoten om vergunningverlening en een correcte beoordeling mogelijk te maken. De rechter oordeelt dat alle maatregelen in alle sectoren verzekerd moeten zijn. Er zijn immers sectoroverschrijdende reducties nodig voor zowel NOx als NH3.

Uitblijven stikstofdecreet als zwaard van Damocles boven het hoofd 

Daar waarschuwt minister Demir al twee jaar voor. Het is nodig in beide sectoren de reducties juridisch te verankeren. Onder meer omdat de maatregelen niet verankerd zijn, kan er vandaag niet geconcludeerd worden dat er geen betekenisvolle aantasting is van de Speciale Beschermingszones, aldus de Raad. Daarnaast zijn er specifieke inhoudelijke opmerkingen op de uitgevoerde Passende Beoordeling. “Het uitblijven van een stikstofdecreet zal ervoor zorgen dat het zwaard van Damocles boven onze hoofden blijft hangen. Ik roep alle verantwoorde politici op om zo snel mogelijk zich te bezinnen over hun houding en het noodzakelijk ontwerpdecreet goed te keuren zodat de rechtszekerheid zo snel mogelijk gegarandeerd kan worden”, besluit Demir.

“Vlaanderen dreigt investering van de eeuw mis te lopen”

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever en Antwerps havenschepen Annick De Ridder reageerden op Twitter.