Intussen is de zware natuurbrand op het militair domein van Brecht in de provincie Antwerpen iets meer dan een maand geleden. De brand is zonder meer een drama voor de natuur. In één klap werd meer dan 570 hectare natuur vernietigd, waaronder 15 procent van de droge heide in Vlaanderen. “De biodiversiteit in Brecht kreeg een zware klap, dat staat buiten kijf. Door het teveel aan stikstofneerslag in het gebied dreigt wat ooit heide was plaats te maken voor eenvoudige, minder waardevolle vegetaties. Om dat te voorkomen wordt actief natuurherstel in de komende periode cruciaal”, zegt Demir.

Vlaanderen krijgt geen antwoorden

VRT NWS pakte uit met het nieuws dat de brand veroorzaakt zou zijn door brandbare fosforkogels, die op dat moment eigenlijk niet hadden mogen worden gebruikt. Dat bevestigden verschillende bronnen aan hun redactie. “Er zijn brandprotocollen tussen Natuur en Bos en Defensie waarin duidelijk staat wat kan en wat niet kan, zeker als het code geel is. Ook in Brecht. Die protocollen en afspraken moeten natuurlijk ook strikt gevolgd worden. De onrustwekkende berichtgeving van vandaag doet vermoeden dat dit niet het geval was. Het is bovenal verontrustend dat dergelijke informatie sneller op een nieuwsredactie ligt, dan dat Vlaanderen antwoorden krijgen van de federale Defensieminister. Ook welke maatregelen ze neemt om gelijkaardige toestanden in de toekomst te voorkomen, blijft een vraagteken”, zegt Zuhal Demir.

Daarom stelt Demir namens de Vlaamse overheid een raadsman aan en wordt Defensie formeel in gebreke gesteld voor de natuurbrand. Daarmee wordt Defensie ook verantwoordelijk gesteld voor alle kosten die gepaard gaan met de gevolgen ervan, waaronder het natuurherstel en de ecologische achteruitgang.

Samenwerking op het terrein voor natuurbeheer

Eerder heeft luitenant-generaal en vicestafchef Marc Thys van Defensie publiek zijn uitdrukkelijke medewerking en steun uitgesproken voor het natuurherstel wat nodig is. “Maar ook dat engagement heeft de federale Defensieminister nog niet bevestigd”, stelt de Natuurminister. Demir benadrukt dat haar mensen van Natuur en Bos op het terrein meestal zeer goed samenwerken met de lokale mensen van Defensie, onder meer ook in het leefgebied van de wolf in Limburg. “Verschillende van onze prachtigste en meest waardevolle natuurgebieden in Vlaanderen zijn gelegen op militair domein. De medewerking en goede intenties die onze mensen ervaren op het terrein, moeten een voorbeeld zijn voor de minister en de Defensietop”, besluit Demir.

Beluister Zuhal Demir in De Ochtend over de natuurbrand en de ingebrekestelling van Defensie.