Vlaanderen was tot nu toe afhankelijk van (internationale) steekproeven om een beetje zicht te krijgen op de evolutie van de onderwijskwaliteit. Er is een beter meetinstrument nodig zodat we sneller en gerichter kunnen ingrijpen waar het misloopt. Minister van Onderwijs Ben Weyts voert daarom vanaf dit schooljaar de Vlaamse Toetsen in: net- en koepeloverschrijdende toetsen die álle leerlingen in álle scholen op vier vaste momenten in de loop van hun onderwijstraject afleggen. 

Huzarenstukje

Op die manier krijgen scholen en leerkrachten een schat aan nieuwe informatie en kan bijvoorbeeld ook de Onderwijsinspectie veel beter vinger aan de pols houden en ingrijpen waar nodig. In veel landen worden er al langer centrale toetsen georganiseerd, maar voor Vlaanderen is het compleet nieuw. De eerste afname zal ook technisch een huzarenstukje worden, want de Vlaamse Toetsen worden digitaal afgenomen via een eigen toetsplatform. Een goede voorbereiding is dus cruciaal. 

‘Wij gaan voor beter onderwijs’

Daarom introduceert Ben Weyts de kennismakingstoetsen die 148.000 leerlingen vanaf vandaag kunnen afleggen. Dankzij de kennismakingstoets met oefenvragen leren zij al werken met het oefenplatform en bijvoorbeeld de inlogprocedure. Daarnaast is er nu ook een nieuwe campagne ‘Wij gaan voor beter onderwijs’, die ouders informeert over de komst en het belang van de Vlaamse Toetsen. Affiches zullen onder meer opduiken in sportcentra, culturele centra en bij scholen, er zullen advertenties verschijnen in magazines en er komt ook een online campagne met ondersteuning van influencers. 

Grote stap richting betere onderwijskwaliteit

“We zetten met de Vlaamse Toetsen allemaal samen een grote stap richting meer onderwijskwaliteit”, zegt Weyts. “De nieuwe campagne wil ook de ouders maximaal betrekken, want ook zij willen beter onderwijs. Dankzij de Vlaamse Toetsen gaan we ons onderwijs een spiegel kunnen voorhouden.”