De vrouwen kregen initieel door de rechtbank gevangenisstraffen opgelegd, respectievelijk tussen de drie jaar en de vijf jaar, waarvan enkele met probatie-uitstel. “Maar vandaag moeten we vaststellen dat de helft van deze vrouwen terug rondloopt in de samenleving die zij uitgerekend wilden vernietigen. Dat is niet alleen ronduit beschamend, maar ook een dreiging voor onze nationale veiligheid”, reageert Metsu, “Wat moeten de slachtoffers van de aanslagen en hun naasten hier wel niet van denken?” 

Twee miljoen euro

“En dat met uw belastinggeld”, vervolgt Koen Metsu. “Want de kosten van repatriëringen werden geraamd op twee miljoen euro.” En die teller wordt elke dag hoger gezien de samenleving per dag 150 euro neertelt per IS-vrouw die vandaag in de gevangenis verblijft. 

Verplichte terbeschikkingstelling

De N-VA blijft dan ook pleiten voor een berechting van terroristen in het land waar zij hun delicten hebben begaan. Als dat niet mogelijk is, pleit Koen Metsu ervoor dat ze bij veroordeling meteen de Belgische nationaliteit verliezen. “Daarnaast blijft het noodzakelijk dat deze terroristen na het uitzitten van hun volledige straf, onder levenslang toezicht blijven staan. Deze terbeschikkingstelling zou verplicht moeten uitgesproken worden bij elke veroordeling wegens terroristische misdrijven”, besluit Koen.