Vlaanderen nam eerder al het voortouw met een eigen actieplan om tegen 2020 het voedselverlies met 15 procent te verminderen. Zo ondersteunt Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans voedselrecuperatie door supermarkten. Op het federale niveau heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt voedselschenkingen aan lokale initiatieven vrijgesteld van btw. “Het is nu aan de Europese Commissie om een gelijkaardig actieplan op te stellen, waarbij wordt ingezet op bewustwording en preventie”, zegt Demesmaeker. “Regionale en lokale overheden kunnen hier het beste maatwerk leveren.”

Een zaak van iedereen

Demesmaeker wijst verder nog op een aantal andere interessante ontwikkelingen in Vlaanderen. “Zogenaamd lelijke groenten en fruit doen opnieuw hun intrede in de winkelrekken. Een oneffenheid mag niet langer een reden zijn om een stuk fruit weg te gooien”, merkt hij op. En Horeca Vlaanderen sprong intussen ook al op de kar met de lancering van het chefs charter. Daarmee worden chefs beloond die zich engageren om op een bewuste en duurzame manier met voedsel om te gaan. “Door de digitalisering zijn er heel wat online platformen en apps die het wegschenken van voedsel gemakkelijker maken”, stelt Demesmaeker vast.

Tot slot doet het Europarlementslid nog een oproep aan alle overheden om hun eigen beleid tegen het licht te houden. “De strijd tegen voedselverspilling is een zaak van iedereen, waarbij overheden het goede voorbeeld moeten geven. We moeten hier samen werk van maken”, besluit hij.