Bij de laatste meting van de dagprijzen op 1 mei 2023 bedroeg de gemiddelde prijs 70,15 euro voor een kamer in een woonzorgcentrum. Dat betekende een reële stijging van 4,77 procent ten opzichte van het jaar voordien. Het Vlaamse regeerakkoord stelt dat de Vlaamse Regering zal inzetten op een striktere controle op dagprijsverhogingen en op inspanningen om de dagprijs te verlagen door extra zorgfinanciering. Recent nam minister Crevits nog nieuwe maatregelen.

Geen gegevens voorhanden

Een bewoner die niet bij machte is om de factuur van het woonzorgcentrum te betalen, kan een beroep doen op het OCMW. Er zijn echter geen gecentraliseerde gegevens voorhanden over het aantal bewoners van de Vlaamse woonzorgcentra dat beroep doet op het OCMW. Er moet een structurele gegevensdeling worden opgezet met de lokale besturen en de VVSG om zicht te krijgen op het aantal bewoners dat het OCMW aanspreekt en hoeveel een OCMW bijpast. Veerle: “We willen beter kunnen analyseren hoeveel mensen onvoldoende middelen hebben om de kost van een woonzorgcentrum te betalen, en over de grootteorde van het tekort. Daarbij willen we ook monitoren hoe de Vlaamse zorgbudgetten voor bewoners bijdragen tot de betaalbaarheid van een woonzorgcentrum.”

Jaarlijks betaalbaarheid op de agenda

Dankzij de betaalbaarheidsmonitor zal de overheid jaarlijks een analyse kunnen maken van de dagprijzen en de aangerekende supplementen. De bedoeling is dan we dan ook acties kunnen koppelen aan die analyses.