Een verplichte wachtperiode van drie maanden kan zeker zinvol zijn maar lijkt een symbolische maatregel aangezien veel patiënten eerst een reeks zorgverstrekkers zien waardoor die wachttijd er meestal sowieso is. “De maatregel doet echter niets aan de tick-the-box-mentaliteit en de soms gebrekkige begeleiding en informatieverstrekking, zowel pre- als postoperatief,” volgens Claes.

Begeleidingstraject

Om te vermijden dat dergelijke ingrepen als een gemakkelijkheidsoperatie worden beschouwd moet er dringend werk worden gemaakt van een begeleidingstraject. “Door een goede screening en opvolging, voor, tijdens, en na de ingreep kunnen we herval verminderen en complicaties vermijden. Hoe beter de begeleiding, hoe groter de kans op slagen,” zegt Mieke.

Belangrijke aanbevelingen van het Federaal Kenniscentrum liggen al jaren klaar maar minister Vandenbroucke voert deze niet uit. “In die zin diende ik in het voorjaar een voorstel van resolutie in om werk te maken van een omvattend begeleidingstraject,” aldus Claes.