“Eindelijk kunnen we discussiëren over een divers keuzemenu in plaats van over de eeuwige eurofederalistische eenheidsworst die Guy Verhofstadt opdient en waar de Europese burgers meer dan de buik van vol hebben”, stelt Loones. “Ook al draagt dat scenario met veel meer Europa - weinig verrassend - de voorkeur weg van Juncker zelf en verschillende traditionele politici.”

Niet achteroverleunen

De paper spreekt over hervormingen richting 2025. “Maar we hebben niet de luxe om tot dan achterover te leunen”, benadrukt Loones. “De aankomende brexit biedt een aantal opportuniteiten om nu al op korte termijn een aantal zaken te veranderen. Alleen worden die onvoldoende gegrepen. Waar blijven bijvoorbeeld de voorstellen om de vertrekkende Britse Europarlementsleden niet te vervangen en dus radicaal te kiezen voor minder postjes in een kleiner Europees Parlement? Waar blijven de voorstellen om de Europese begroting vandaag al af te slanken, nu het Verenigd Koninkrijk de Europese begroting niet langer zal spijzen? Dergelijke maatregelen bieden een uitstekende kans om te tonen dat de Europese beleidsmakers inzien dat het anders moet. Bovenal moeten we nu echter samenwerken om terrorisme te bestrijden, moeten we ondernemen in Europa makkelijker maken en moeten we de buitengrenzen sluiten. Dát is wat de Europese burgers terecht verwachten van de EU”, besluit Loones.

Over de scenario's uit dit witboek ging Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt in Terzake in debat met Europees Commissaris Marianne Thyssen (CD&V). Bekijk dat debat op deredactie.be*. 
 

*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.