In december polste SD Worx bij 967 van onze bedrijven naar hun tewerkstellingsplannen. Eén op de drie respondenten (36 procent) denkt eraan om dit jaar extra mensen aan te werven, amper 6 procent denkt te moeten afslanken en de rest (58 procent) verwacht het jaar met evenveel personeel af te sluiten als 2016.

Extra duwtje in de rug

Twee van de vijf bedrijven die extra aanwervingen overwegen (39 procent) stellen dat de taxshift hen daartoe een extra duwtje in de rug heeft gegeven. En 7 procent van hen schrijft die aanwervingen zelfs volledig toe aan de taxshift. Dat komt neer op 6000 extra jobs die louter en alleen te danken zijn aan de taxshift, berekende Johan Van Duyse, strategisch adviseur bij SD Worx: “Voor 35.500 werkgevers betekent de taxshift het extra duwtje in de rug om iemand aan te werven. Samen zijn dit dus 41.500 nieuwe jobs die volledig of gedeeltelijk aan de taxshift te danken zijn. Bij de werkgevers die denken status-quo te zullen eindigen, zijn er 35.500 banen die gered zijn dankzij die taxshift.”

Alles samen zal de taxshift in 2017 dus een invloed hebben op ongeveer 77.000 banen. “De belastingverschuiving van deze regering zal dus ook in 2017 haar vruchten afwerpen”, besluit minister Van Overtveldt.