De problemen in de faciliteitengemeente Linkebeek slepen al aan sinds 2007. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd Damien Thiéry (MR) tot tweemaal toe door de gemeenteraad als burgemeester voorgedragen. Maar die voordracht werd steeds door de Vlaamse Regering, daarin gesteund door de Raad van State , geweigerd wegens overtredingen van de taalwetgeving.

Minister Homans stelde vervolgens de gemeenteraad van Linkebeek verschillende malen de vraag om een nieuwe burgemeester voor te dragen, om de onwettige situatie ongedaan te maken. De Linkebeekse gemeenteraad deed dit echter niet en bleef integendeel Damien Thiéry als waarnemend burgemeester aanduiden.

Respect voor de lokale democratie

Daarom benoemt minister Homans nu schepen Yves Ghequière tot burgemeester van Linkebeek. Ghequière werd in 2012 op de lijst van Thiéry verkozen met de op een na meeste voorkeurstemmen. Zo respecteert Homans de verkiezingsuitslag en toont ze respect voor de lokale democratie en de politieke machtsverhoudingen. “Ik hoop dat er zo eindelijk een einde komt aan de lang aanslepende kwestie van de niet-benoemde burgemeesters in de faciliteitengemeente”, besluit minister Homans, die de heer Ghequière veel succes wenst. “Ik ben ervan overtuigd dat hij met de nodige inzet, verantwoordelijkheid en respect voor alle inwoners van Linkebeek de gemeente waardig zal besturen.”

Onderwerpen