Sinds de coronacrisis en het voorval in Oostrozebeke is de ouderenzorg amper positief in de media gekomen. Naar aanleiding van enkele flagrante inbreuken ging het Departement Zorg met de Zorginspectie dieper in op kwaliteit en veiligheid binnen de voorzieningen. De lijst met voorzieningen onder verhoogd toezicht – ook wel de zwarte lijst – was geboren.

Verbeteringen ook meegeven

Veerle Geerinckx betwist zeker niet dat voorzieningen op die lijst werk op de plank hebben. “Het is meer dan waarschijnlijk terecht dat ze nauwer worden opgevolgd. Maar er ontbreekt iets in de hele keten: we vinden enkel de problemen, maar nergens wat voorzieningen al hebben ondernomen om die problemen aan te pakken.”

Daarnaast vraagt Geerinckx zich ook af wanneer een voorziening eigenlijk van die lijst kan geraken. Wat moet er gebeuren om niet meer in het vizier te lopen van administratie en publiek? Dat bleken twee opeenvolgende positieve inspectieverslagen te zijn.

Geerinckx was tevreden met het antwoord van de minister, al blijft het op te volgen dat ook de Zorginspectie snel kan schakelen om de remediëring opnieuw te controleren. De minister zal dit bekijken en in overleg gaan met de sector.

Transparantie en snelle opvolging

“Het is inderdaad belangrijk dat die voorzieningen aan zelfmanagement kunnen doen en inzicht hebben in de remediëring en in het geheel der dingen. Transparantie is hierin een kernbegrip, maar ook opvolging die snel en adequaat moet gebeuren”, besluit Geerinckx.