Wat is e-facturatie?

E-facturatie is ruimer dan een factuur die als bijlage wordt gemaild. Het gaat over een compleet geautomatiseerd en computergestuurd proces, vanaf het opmaken van de factuur, de verwerking binnen de boekhoudomgeving, de verzending en uiteindelijk de betaling ervan.

Minder kans op fouten en fraude

De e-facturatie biedt tal van voordelen zoals het gegeven dat het een volledig computergestuurd en geautomatiseerd proces is, wat fouten in principe uitsluit doorheen de verwerkingsketen en de efficiëntie verhoogt. Evenzeer wordt de kans op fraude aanzienlijk verminderd aangezien er versleutelingstechnieken worden gebruikt, die de gegevens en identiteit van beide partijen (leverancier versus klant) beschermd.

Miljoenenbesparing

Ten slotte is het ook kostenbesparend omdat het fysische aspect van uitprinten op papier en verzenden via post wordt uitgesloten. Maar ook het manueel boeken van facturen vervalt. De dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV) berekende dat e-facturatie een besparing kan betekenen tot 9 euro per factuur. Het zou een administratieve lastendaling betekenen van  105 miljoen euro per jaar.

Verplicht

Toch restte er nog een groot besparingspotentieel. Het gebruik van de gestructureerde e-factuur tussen ondernemingen lijkt immers te stagneren op 16,30%, daar zal nu verandering in komen. E-facturatie tussen ondernemingen wordt vanaf 2026 verplicht.

Afwijking

“Mijn wetsvoorstel is redelijk eenvoudig”, legt Michael Freilich uit. “Alle ondernemingen behalve de micro-ondernemingen worden verplicht e-facturatie te gaan toepassen, mits een inwerkingstermijn. Daar verschilt de tekst met het wetsontwerp van de Vivaldi regering, die de e-facturatie ook voor micro-ondernemingen verplicht, maar dan weer handelingen die niet btw-plichtig zijn uitsluit zoals diensten van banken en verzekeringen of ziekenhuizen. Een foute keuze,” aldus Freilich.