De nieuwe btw-regels treden vanaf volgend jaar in werking. “Ze betekenen een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging”, stelt de minister. Die voerde eerder al een overgangsmaatregel in, waardoor ondernemers vrijgesteld werden van de vroegere complexe regels.

Factuur voortaan bepalend

Voor transacties tussen ondernemingen bepaalt de factuur, ook de voorschotfactuur, wanneer de btw moet worden doorgestort aan de staat. Een aanpassing van de boekhoudsoftware is daarom niet langer vereist. De uiterste datum om dat btw-bedrag door te storten is de 15de van de maand volgend op de levering of de dienstprestatie: niet toevallig ook het ultieme tijdstip waarop een onderneming haar factuur moet uitreiken.

Niet langer voorschieten

Voor transacties tussen ondernemingen en de overheid is eveneens een oplossing uitgewerkt. Nu moet de onderneming de verschuldigde btw al doorstorten op het moment van de levering of de dienstprestatie aan de overheidsinstelling, ongeacht of die betaald heeft of niet. Gelet op de realiteit dat overheden vaak laattijdig betalen, moet de onderneming die btw dan voorfinancieren, met alle gevolgen van dien. Vanaf volgend jaar moet zij dat bedrag pas doorstorten op het moment dat de overheidsinstelling effectief betaalt.