Sinds de zesde staatshervorming is Vlaanderen verantwoordelijk voor het jeugdsanctierecht. Gemeenschapsdienst is daarin een belangrijke alternatieve sanctie waarbij de jongere zijn verantwoordelijkheid leert op te nemen door de handen uit de mouwen te steken en de schade aan de gemeenschap te herstellen. Het is een manier om hen een sanctie op te leggen die ze ‘voelen’, maar ook om hen plichtsbewust te maken, en werkervaring op te laten doen naar de toekomst.

De prestatie zelf vindt steeds plaats in een openbare dienst, bv. van een stad, provincie of OCMW, of bij een vzw, en wordt doorgaans opgelegd door de jeugdrechter.

Filtereffect

“Misschien nog belangrijker dan sneller te kunnen bestraffen voor een gemaakte fout, is het ‘filtereffect’ dat ontstaat tussen zware en minder zware feiten. Zo kunnen we ons richten op de ergste probleemgevallen en moet niet iedereen in de gerechtelijke molen draaien”, aldus Tiebout. “Ik roep dan ook de lokale besturen en vzw’s op om voor een gebiedsdekkend aanbod van prestatieplaatsen te zorgen, met de nodige aandacht voor minder evidente regio’s voor jeugddelinquenten.”