Kunnen de betrokken malafide bedrijven niet of onvoldoende bijdragen in die schadevergoeding, dan moet het Sanitair Fonds worden aangesproken. “Daarvoor dient dat fonds, dat gefinancierd wordt via verplichte bijdragen van de vee- en pluimveehouders", aldus Vermeulen.

Vlaamse waarborgregeling

De N-VA is voorts gewonnen voor een samenwerking tussen de banken en de eiersector, waarbij overbruggingskredieten worden verstrekt aan eierproducenten om de moeilijke periode te overbruggen. Eventueel kan de overheid een duwtje in de rug geven door zich bijvoorbeeld borg te stellen via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). “Zo kunnen de getroffen bedrijven geld blijven lenen waarvoor de overheid zich onder bepaalde voorwaarden garant stelt. Voor de overheid – en dus de belastingbetaler – is dat geen grote kost”, benadrukt Vermeulen. “Het mag alleen niet ten koste gaan van steunaanvragen voor investeringen van andere landbouwbedrijven.”

Voor de betrokken bedrijven buiten de landbouwsector die geen beroep kunnen op doen op de VLIF-regeling, zoals de eierhandelaars, zal Vlaams minister van Economie Philippe Muyters ten slotte ook de banken aanspreken, om soortgelijke overbruggingskredieten te verkrijgen.