Met haar beperkte bevoegdheden heeft Vlaanderen helaas erg weinig in de pap te brokken, zegt Sminate. “We kunnen als regio maar een preventieve aanpak op tafel leggen als wij een degelijk migratie- en terugkeerbeleid aan de overkant van de straat hebben (federale regering), maar dat beleid faalt. Het failliete migratiebeleid en de lakse houding van justitie in dit land maakt dat de dader, die illegaal in ons land verbleef en het bevel had ons land te verlaten, vrij kon blijven rondlopen.”

Zaken scherpstellen

“De radicale islam blijft een van de grootste bedreigingen voor onze vrijheid en veiligheid. We moeten niet rond de pot draaien. We moeten dit gevaar bestrijden. Ik vraag al jaren een preventieaanpak inzake gewelddadige radicalisering. We moeten zaken scherper durven stellen en de focus op die gewelddadige radicalisering meer dan ooit centraal stellen in onze aanpak”, gaat Sminate verder.

De Vlaming is het beu

De Vlaming is het volgens Sminate meer dan beu: het migratiebeleid is een absolute ramp, justitie loopt in het honderd en ondertussen moeten onze politiemensen, die uitstekend werk leveren, dweilen met de kraan open. We zullen nooit het hoofd buigen voor terreur. Gisteren niet. Vandaag niet. Morgen niet. Nooit.