De Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen sinds juni 2013 over het Trans-Atlantisch Partnerschap voor Handel en Investeringen (TTIP). Dat vrijhandelsverdrag moet zorgen voor economische groei, extra investeringen en jobcreatie door handelsbelemmeringen weg te werken. Loones ziet belangrijke kansen voor Vlaanderen in TTIP: "Een goed handelsakkoord is vooral goed voor onze consumenten. Zo krijgen zij meer keuze tussen betere producten aan lagere prijzen. Europese bedrijven zullen ook makkelijker toegang krijgen tot de Amerikaanse markt. Dat is vooral belangrijk voor onze open Vlaamse economie, die nog altijd goed is voor 80 procent van de Belgische export."

Mythes doorprikt

Met zijn ambitieuze standpunt wil het Europees Parlement vertrouwen wekken om door te zetten met de lopende onderhandelingen. Toch krijgt TTIP ook veel kritiek. Sommigen beweren dat de onderhandelingen ten koste zouden gaan van onze strenge Europese normen op het vlak van voedsel, milieu, gezondheid en consumentenbescherming. Bovendien zou TTIP een inbreuk vormen op onze openbare dienstverlening en grote investeerders te veel beschermen. Loones spreekt dat echter tegen: “Dit rapport doorprikt de vele mythes die over TTIP bestaan. Zo raakt TTIP niet aan de openbare dienstverlening in het onderwijs of de gezondheidszorg, het Europese voorzorgsprincipe blijft overeind en niemand hoeft te vrezen dat hormonenvlees of chloorkippen straks onze Europese markt overspoelen.”

Ook socialisten pro

Opvallend is dat ook de Europese socialisten, net als de N-VA, bij de eindstemming op het groene knopje hebben gedrukt. En dat zij eveneens vóór de opname hebben gestemd van een arbitragemechanisme voor investeerders (ISDS, Investor-State Dispute Settlement). En dat terwijl ze al maanden felle oppositie voeren. "Eindelijk laten de Europese socialisten de populistische heksenjacht achter zich", zegt Loones. "Ik ben erg blij dat zij zich nu inschrijven in een constructief debat. Ik hoop dat ook de sp.a en de PS het voorbeeld van hun Europese collega's volgen en dat dit het einde betekent van de misplaatste bangmakerij. Dat is vooral in het belang van onze consumenten en onze ondernemingen.”