Door oneerlijke concurrentie uit voornamelijk Oost-Europa, ondervinden vele kmo's in Vlaanderen steeds meer moeilijkheden. Vooral de transport-, bouw- en schoonmaaksector staan onder druk, omdat de Europese detacheringsregels te veel ruimte laten voor misbruik, vooral op het vlak van sociale zekerheid. "De interne markt levert ons uiteraard heel wat voordelen op, maar sociale dumping moet stevig worden aangepakt", zegt Europarlementslid Stevens. "De N-VA pleit daarom voor een verkorte detacheringsduur die overeenstemt met de idee van het Europese vrije verkeer van diensten. Namelijk het uitsturen van werknemers naar andere lidstaten voor tijdelijke, kortdurende dienstenopdrachten."

Thyssen stelt een detacheringstermijn van vierentwintig maanden voor. Dat is voor de N-VA te lang. Stevens: "Maximum drie tot zes maanden sluit beter aan bij de échte doelstelling van detachering. Voor wie langer dan drie tot zes maanden gedetacheerd is, moet de sociale zekerheid betaald worden in het werkland. Al kan het wenselijk zijn om voor bepaalde sectoren met specifieke noden (zoals onderzoek en ontwikkeling en ICT-projecten) meer flexibiliteit te voorzien."

Ook op het federale niveau is er nog werk aan de winkel. Vooral de huidige controles op misbruik schieten tekort. Kamerlid Wouter Raskin: "België kan en moet meer werk maken van effectieve controles op het misbruik van de detacheringsregels. Het allergrootste probleem is het ontbreken aan controle-instrumenten. Behalve een schamel A1-formuliertje heeft de sociale inspectie bijna niets om te controleren. Er is nog steeds geen Europese database met personeelsgegevens en sociale zekerheidsdata. Op vragen tot informatie aan het thuisland moet er soms maanden gewacht worden op een antwoord."