Een fusie van de zes politiezones is de minimumvereiste om in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de veiligheid op te krikken en de criminaliteit terug te dringen. Dat beamen vrijwel alle veiligheidsspecialisten in binnen- én buitenland. “Zal zo’n fusie alles oplossen? Natuurlijk niet”, beseft ook Van den Driessche. “Maar het is wel een essentiële voorwaarde om op het vlak van veiligheid serieuze stappen vooruit te zetten.”

‘Nabijheidsfunctie’ is drogreden

Het argument dat door een fusie de ‘nabijheidsfunctie’ van de politie zou wegvallen snijdt geen hout, meent Van den Driessche. De misvatting is volgens hem dat ‘nabijheid’ enkel lokaal zou kunnen worden aangestuurd. “New York en Londen zijn toch ook leefbare en relatief veilige steden, mét een nabijheidsaanpak. Sterker zelfs: met een paar klikken op een site kan je er de criminaliteitscijfers van de afgelopen week zelfs per wijk raadplegen. Waarom zou dat hier niet mogelijk zijn?”

“Ik heb geen enkel zinnig argument gehoord de afgelopen maanden om die zes politiekorpsen niet samen te brengen”, stelt Van den Driessche. “Ik kan alleen maar besluiten dat de tegenstanders van een fusie niet de nabijheid van de politie voor de burgers beogen, maar eerder de nabijheid van de politie voor de burgemeesters. Ik roep de bevolking daarom op om massaal de online petitie voor een eengemaakte Brusselse politiezone te ondertekenen. De Brusselse politici roep ik op om ook ons resolutievoorstel voor zo’n politiefusie te steunen.”

De petitie ‘BRUPOL Nu’ kan je raadplegen en ondertekenen op https://www.gopetition.com/petitions/brupol-now-tout-de-suite-nu.html