“Als je een stad bestuurt en je zit plotseling in dreigingsniveau drie, laat staan niveau vier, dan moet je heel wat statische bewaking organiseren”, legt de Antwerpse burgemeester uit. “Je kan dat met de politie doen, maar dan zal die een aantal andere taken niet meer kunnen uitvoeren. Dat zal de burger ook niet waarderen. Bovendien is de politie niet uitgerust, noch bewapend en al evenmin getraind om bepaalde taken te doen. Maar stel dat je toch beslist om politie-eenheden daarvoor te rekruteren en op te leiden, dan zijn die er binnen twee jaar pas. Terwijl er op dit moment in Europa om de tien dagen ergens een aanslag wordt gepleegd. Dat gaat gewoon niet.”

“Soms denk ik: als we die militairen een blauw uniform zouden aantrekken, dat de discussie dan zou stoppen”, lacht De Wever, die tijdens het debat ook ingaat op de concrete betekenis en de zin van ‘gewapend bestuur’.

Bekijk op deredactie.be* het volledige debat in De Afspraak op Vrijdag. Daarin geeft Bart De Wever ook zijn kijk op de politieke chaos en de voorstellen voor politieke vernieuwing die voortvloeien uit de aanhoudende corruptieschandalen in Brussel en Wallonië.
 

*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.