EU-begroting legt onvoldoende focus op veiligheid en migratie

Door Sander Loones, Anneleen Van Bossuyt op 26 oktober 2016, over deze onderwerpen: Financiën, Migratie, Europees Parlement, Veiligheid
EU-begroting legt onvoldoende focus op veiligheid en migratie

Omdat de focus onvoldoende op veiligheid en migratie ligt, heeft de N-VA-delegatie in het Europees Parlement tegen de EU-begroting voor 2017 gestemd. “Nog geen negen procent van dat budget gaat naar maatregelen om het veiligheids- en asielbeleid te versterken”, stelt Europarlementslid Sander Loones vast. “Terwijl net die thema’s de hoogste prioriteit zouden moeten krijgen.”

Vooral op het vlak van veiligheid scoort Europa ondermaats: slechts 2,7 procent van het budget wordt toegewezen aan veiligheidsmaatregelen. “Het is de plicht van Europa om samen met de lidstaten een beleid uit te stippelen dat onze burgers maximaal tegen terreur beschermt”, vindt Loones. “Daarom hebben wij ook voorgesteld om de middelen uit te breiden van Europol en van Frontex, de Europese grens- en kustwacht.”

Onnodige uitgaven

De N-VA heeft ook heel wat bedenkingen bij de onnodige en kostenverslindende zaken waar Europa wél op inzet. “Denk maar aan de exploitatie van het nieuwe Huis van de Europese geschiedenis, terwijl het Parlamentarium daar al de nodige aandacht aan besteedt en perfect functioneert als bezoekersruimte”, zegt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt. “Bovendien weigeren de traditionele fracties te knippen in de onkosten- en reisvergoedingen voor de parlementsleden. Maar erger nog: een eigen limousinedienst of gratis Interrail-pas voor 18-jarigen blijkt voor sommigen een echte prioriteit. Iedere politicus met gezond verstand begrijpt toch dat belastinggeld niet voor dergelijke zaken dient?”

Opvallend is ten slotte dat de traditionele fracties stemmen voor een verdere uitbreiding van de Europese middelen, met meer dan vier miljard euro. “Onnodig maar vooral ongepast”, meent Loones. “In tijden waarin van de Europese burgers en de lidstaten serieuze inspanningen worden gevraagd, zouden we net het tegenovergestelde moeten doen en kijken op welke gebieden we terecht kunnen besparen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is