Zuhal Demir steekt koorvlam aan voor World Choir Games

Door Zuhal Demir, Cathy Coudyser op 24 januari 2020, over deze onderwerpen: Toerisme, Cultuur
Zuhal Demir World Choir Games

In juli nemen maar liefst 537 professionele en amateurkoren uit 68 landen het tegen elkaar op tijdens de World Choir Games, de Olympische Spelen voor muziekkoren. Net zoals bij de Olympische Spelen hoort een vlam die enkele maanden door Vlaanderen toert om in de zomer de grote koorvlam te ontsteken in het Sportpaleis. Vlaams minister Zuhal Demir mocht de onder muzikale begeleiding van een kinderkoor de koorvlam officieel aansteken.

Begin juli zijn Antwerpen en Gent samen gaststad voor de elfde editie van de World Choir Games, de grootste koorwedstrijd ter wereld. Ze organiseren samen wedstrijden, workshops, galaconcerten, vriendschapsconcerten en samenzangmomenten. “537 koren hebben zich tijdig geregistreerd, samen goed voor 21.734 deelnemers, het grootste aantal deelnemers sinds het ontstaan van de wedstrijd”, weet Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser naar aanleiding van een parlementaire vraag. Vlaanderen is het talrijkst vertegenwoordigd met 127 participerende koren gevolgd door China (82 koren), Rusland (50 koren), Zuid-Afrika (39 koren) en de Verenigde Staten (29 koren).   

Muzikale vlam

De World Choir Games worden weleens de muzikale evenknie van de Olympische Spelen genoemd, en daarbij hoort uiteraard een vlam. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir had de eer deze vlam te ontsteken onder muzikale begeleiding van het 26-koppig kinderkoor uit het Sint-Jan-Berchmanscollege van Antwerpen. “De World Choir Games zijn de ideale aangelegenheid om onze Vlaamse koortraditie in de kijker te zetten. Daarnaast biedt dit topevenement de mogelijkheid om onze vele culturele en gastronomische troeven te tonen aan duizenden toeristen van over heel de wereld”, vindt Demir. De vlam toert de komende maanden door Vlaanderen en zal 50 koorvlamconcerten aansteken. Die moeten Vlaanderen opwarmen voor het grote event dat begin juli start.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is