Vlaanderen zet Europese deur open voor Schotland

Vlaanderen zet Europese deur open voor Schotland

Dat de Britse regering aanstuurt op een zogenoemde harde brexit, is niet naar de zin van Schotland. Die deelstaat wil zijn toegang tot de Europese eenheidsmarkt niet opgeven. “De Schotse regering vindt daarvoor alvast een bondgenoot in Vlaanderen”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

“Ik zal in ieder geval elke democratisch tot stand gekomen keuze van de Schotse regering en bevolking respecteren en verdedigen”, verklaart Bourgeois. “Schotland vindt in Vlaanderen bovendien een bondgenoot in het streven naar wat ik heb omschreven als een handelsvriendelijke of zachte brexit.”

Belangrijk precedent

Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx juicht die beslissing toe: “Schotland stemde met 62 procent tégen de brexit. In het Schotse parlement is een overweldigende meerderheid tegen het opblazen van de Europese eenheidsmarkt. Voor hun regio is dat een ramp. Dat de roep naar Schotse onafhankelijkheid opnieuw opflakkert is dan ook geen verrassing. Ook daarom is dit standpunt van de Vlaamse Regering zo belangrijk: regio’s die zelfstandigheid nastreven, zoals Schotland en Catalonië, worden nu nog vaak afgedreigd met economische drooglegging door Europese uitsluiting. Schotland kan een belangrijk precedent worden voor een apart lidmaatschap van de eenheidsmarkt, zonder daarom al meteen een onafhankelijk lid te moeten zijn van de Unie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is