Vernieuwde rijopleiding van start op 1 oktober

Door Ben Weyts op 9 juni 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Verandering
rijbewijs

De Vlaamse Regering heeft groen licht gegeven voor een verdere hervorming van de rijopleiding: de oefenfase wordt drie keer zo lang en niet-professionele begeleiders moeten voortaan ook een vormingsmoment volgen. “We gaan beginnende chauffeurs beter voorbereiden op het verkeer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Als we de dodentol lager willen, dan moet de lat hoger.”

Eerder liet de minister al een nieuw curriculum voor het rijbewijs B opstellen. Het theoretisch rijexamen werd hervormd, zodat zwaardere fouten ook zwaarder bestraft worden. En het praktisch examen is uitgebreid met een gevaarherkenningstest, rijden met GPS en extra mogelijke manoeuvres.

Langer oefenen

Nu wordt ook de rijopleiding verlengd. Vanaf oktober moet een kandidaat-chauffeur voor het praktijkexamen minstens negen maanden rijervaring opdoen. Vandaag kan je al drie maanden na je theoretisch examen een rijbewijs behalen. Beginnende chauffeurs krijgen dankzij die verlenging meer tijd en kansen om rijvaardigheden te ontwikkelen. "De eerste kilometers van beginnende chauffeurs zijn de gevaarlijkste, met de meeste ongevallen", weet Weyts. Bij jonge mannen tussen 18 en 24 jaar is het verkeer zelfs de grootste doodsoorzaak, wat in geen enkele andere leeftijdscategorie zo is.

Betere begeleiding

Het systeem van de vrije begeleiding, dat uniek is in de wereld, blijft behouden. Vanaf oktober komt er voor de begeleiders wel een verplichte eenmalige bijscholing van drie uur, waarin de wegcode wordt opgefrist en zij enkele pedagogische tips krijgen aangereikt. "We willen ervoor zorgen dat zij de beste rijmethodes doorgeven aan nieuwe bestuurders”, zegt Weyts. Die vormingsmomenten worden georganiseerd door de rijscholen en de zelfstandige rijinstructeurs. De site www.rijbewijzer.be zal kandidaat-begeleiders wegwijs maken in het aanbod. Het vormingsmoment zal 20 euro kosten voor de begeleider. De kandidaat-bestuurder zelf mag de vorming op vrijwillige basis meevolgen zonder te betalen. Wie een begeleidersattest heeft behaald, mag gedurende tien jaar meerdere kandidaat-bestuurders begeleiden, zonder telkens opnieuw de vorming te volgen.

Nergens goedkoper

Ook na deze hervorming blijft onze rijopleiding zeer goedkoop: je zal voor in totaal 194 euro een rijbewijs kunnen halen in Vlaanderen. Nergens in Europa ligt de prijs zo laag. In Tsjechië, de tweede goedkoopste naam op de lijst, is een rijbewijs al zo’n 50 euro duurder (240 euro). Om vooral te zwijgen over landen zoals het Verenigd Koningrijk (1500 euro), Noorwegen (2000 euro) of Nederland (2500 euro).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is