Eén aanpak van transmigranten van Brussel tot de kust

Door Jan Jambon op 13 augustus 2018, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Lokale overheid, Mobiliteit
Jan Jambon

“Elke instantie, van burgemeester tot minister, moet aan hetzelfde zeel trekken. Van Brussel tot aan de kust.” Minister van Binnenlandse Zaken wil één aanpak van de transmigranten over heel het land. Hij vraagt dat de burgemeesters het lik-op-stukbeleid van de federale regering volgen. België blijft een populair transitland voor migranten die naar Engeland willen. “Wanneer er kampen ontstaan of de openbare orde verstoord wordt, moeten de lokale besturen krachtig optreden.”

Samenwerken

De laatste weken duiken weer meer transmigranten op in het Brusselse Maximiliaanpark. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken hekelde vorige week al het gebrek aan medewerking van de Brusselse PS-burgemeester Philippe Close. Minister Jambon roept alle burgemeesters nu op om samen te werken met de federale regering. Zelf schakelt hij een versnelling hoger in de strijd tegen illegale migratie.

Smokkelbendes breken

Gespecialiseerde politieteams zullen controles uitvoeren op populaire smokkelroutes. Het gaat om de treinen die van Brussel naar de kust rijden, die worden gebruikt door mensensmokkelaars. Ook de kusttram en een pendelbus tussen Adinkerke en Duinkerke in Frankrijk zijn populair onder transmigranten. “We moeten het businessmodel van de smokkelbendes breken”, klinkt minister Jambon strijdvaardig.

Veiligere snelwegparkings

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts doet zijn duit in het zakje en investeert vier miljoen euro in veiligere snelwegparkings. Veel transmigranten nemen de trein naar stations vlakbij autosnelwegen, waar ze op de parkings aan boord van vrachtwagens klauteren. Concreet investeert minister Weyts in hekken, camera’s en de omvorming van de snelwegparkings in sites voor lang- of kortparkeren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is