Jan Jambon

Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlands Beleid, Ontwikkelingssamenwerking, Cultuur, Digitalisering en Facilitair management

Jan Jambon (°1960) studeerde aan de Vrije Universiteit Brussel waar hij licentiaat Informatica werd. Later behaalde hij nog een MBA aan de Universiteit Antwerpen. Na een rijke carrière in de bedrijfswereld -bij bedrijven als IBM, SD Worx en Bank Card Company- stapte Jan Jambon in 2007 over naar de politiek. Daarvoor was hij actief binnen de Vlaamse Volksbeweging. In 2007 werd hij verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waar hij sinds 2008 fractieleider is voor de N-VA. Op 25 mei 2014 verlengde de kiezer zijn mandaat vanop de lijstduwersplaats op de Antwerpse Kamerlijst. Hij haalde toen maar liefst 29.616 stemmen. Ook lokaal is Jan politiek actief. Van 2007 tot 2012 was hij schepen van Financiën en Lokale Economie in Brasschaat. Sinds 2013 is hij burgemeester van Brasschaat. Jan is gehuwd en heeft vier kinderen. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar de opera.

Na de federale verkiezingen van 2014 tot aan de val van de regering-Michel I in december 2018 was Jan Jambon minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid. Na de val van de regering over het VN-migratiepact werd hij opnieuw Kamerlid en vanaf januari 2019 burgemeester van Brasschaat.

Op 2 oktober 2019 wordt Jan Jambon minister-president van Vlaanderen.