Kruimelpad
Manuela Van Werde
Manuela Van Werde (°1959) is getrouwd met Helmut Haelterman en moeder van twee volwassen zonen: Helmut Junior en Arthur. Ze is afkomstig van Hamont-Achel, een gemeente in Noord-Limburg maar woont al meer dan 30 jaar in Antwerpen. Haar vrije tijd besteedt ze graag aan boeken, film, architectuur, tentoonstellingen en muziek. Wat dat laatste betreft, heeft ze een zeer brede interesse: zowel klassieke als moderne muziek kunnen haar bekoren.
Hoe het begon
Haar vader Jacques Van Werde was actief in de lokale politiek als Volksunie-schepen van Cultuur en Sport. Hij schreef zijn dochter in voor de lessen Dictie en Voordracht aan de Academie voor Deeltijds Kunstonderwijs en gaf zo min of meer de aanzet tot haar latere loopbaan.
Hoe het verderging
Na haar middelbare studies volgde Manuela in Antwerpen de opleiding Toneelspeelkunst aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunst Studio Herman Teirlinck. Ze studeerde af in 1983 als laureate toneelspeelkunst met grote onderscheiding. Een tweetal jaren was ze fulltime actrice maar na een geslaagde auditie bij radiozender Studio Brussel trad ze in dienst van de VRT. Op Studio Brussel combineerde ze redactiewerk met de presentatie van programma's. Toen de gelegenheid zich voordeed, ruilde Manuela radio in voor televisie: ze begon als presentatrice van het jeudprogramma Kilimanjaro. Drie jaar later ging ze aan de slag bij het toeristische programma Vlaanderen Vakantieland, daar was ze ongeveer 14 jaar reporter/presentatrice. In 2010 kreeg Manuela de mogelijkheid om voor Klara te werken, de klassieke radiozender van de VRT. Daar werkte ze op de redactie van het cultuurprogramma Babel en was drie jaar gastvrouw van het ochtendprogramma Espresso.
Hoe het evolueerde
Door binnenlandse reportages te maken voor Vlaanderen Vakantieland werd Manuela geconfronteerd met de Belgische problematiek van twee democratieën in één land. In die periode werd het haar voor de eerste keer duidelijk dat de twee gemeenschappen onder meer op gebied van kunst en cultuur totaal niet met elkaar vertrouwd waren. Die ervaring en de politieke situatie van de afgelopen jaren maakten dat Manuela zich meer en meer begon te herkennen in het gedachtengoed van de N-VA. Een proces dat ook haar huisgenoten doormaakten. Begin 2014 besloot Manuela om zich kandidaat te stellen voor een zitje het Vlaams Parlement.
Hoe de toekomst eruit ziet
Door de ervaring die ze tijdens haar loopbaan heeft opgedaan in zowel de cultuurwereld als de media, hoopt Manuela haar steentje te kunnen bijdragen aan het cultuurbeleid van de N-VA.
Dat beleid wil ruimte maken voor culturele speerpunten: talentontwikkeling, cultuureducatie, cultureel ondernemerschap, nieuwe financieringsvormen en de positionering van Vlaams toptalent in het buitenland.
Een ambitieus cultuurbeleid geeft Manuela toe, maar cultuur is dan ook het DNA van de N-VA. Vlaanderen, vindt ze, moet zorg dragen voor zijn prachtige erfgoed. Het vele talent dat hier aanwezig is, moet alle kansen krijgen om zich te ontplooien en de creativiteit moet vonken!