De Roover pleitte voor fundamentele oplossingen op lange termijn. “Zuhal Demir maakte al 1 miljard euro vrij voor de MijnVerbouwlening en -premie. Daarmee moedigen we de mensen aan om hun woningen beter te isoleren. Dat zal zelfs op korte termijn een positieve invloed hebben op hun energiefactuur.

Met de beperkte middelen die er zijn, moeten we de ondersteuningsmaatregelen richten op zeer specifieke doelgroepen. Dat is ook wat de federale regering zegt te doen, maar volgens De Roover mist dat zijn doel. “Ook de hoge inkomens zullen een stukje meegenieten van de recent aangekondigde steunmaatregelen.”

Zak Vlaams geld

Peter De Roover stoort zich vooral aan de vele ballonnetjes die recent werden opgelaten, maar ook aan de perceptie die men vanuit bepaalde politieke hoek wil creëren, als zou de Vlaamse Regering de hand op de geldknip houden. “Het klinkt misschien mooi om te zeggen dat de overheid die hoge energiekosten gaat kunnen vergoeden, maar dat klopt niet. Politici moeten niet de indruk wekken dat dat wél kan. Je maakt de mensen alleen maar bozer door te stellen dat de Vlaamse overheid ergens een zak geld heeft liggen dat het gewoon kan opentrekken om de problemen weg te toveren.”

Prijzenplafond

Ook De Roover kijkt naar de EU, zeker als het gaat om de valse prijssetting op te lossen, waarbij de hoge gasprijs de volledige energieprijs bepaalt. Of er ook sprake kan zijn van een prijzenplafond, daarover is hij eerder sceptisch. “Ik wil gerust elk enthousiasme delen en dan gewoon maar afwachten wat er komt, maar rond dat prijzenplafond zijn toch heel wat tegenargumenten. Onze markt is zo internationaal verbonden dat leveranciers gewoon elders hun elektriciteit gaan aanbieden.”

“De fundamentele problematiek gaat over de botsing tussen vraag en aanbod, en dan kom je automatisch uit bij het debat rond kernenergie”, besluit Peter De Roover.

Kijk hier voor het volledige debat in De Zevende Dag (beschikbaar op VRT MAX tot dinsdag 18/10/2022).