Voor de vlotte uitrol van de vaccinatiecampagne deden de vaccinatiecentra van in het begin van de vaccinatiecampagne beroep op vrijwilligers en medische profielen die na bijscholing prikken konden zetten bij de vele patiënten die zich willen laten vaccineren. De wet was in voege tot 1 oktober, waarna het kabinet van de minister van Volksgezondheid hem niet opnieuw ter stemming neerlegde om de vlotte werking in de vaccinatiecentra te garanderen. Nu heeft de minister eindelijk aangekondigd dat de noodwet verlengd zal worden.  

Wie sinds 1 oktober een prik zette, is niet langer juridisch beschermd

“Het nalaten van het nodige juridische kader voor de vele vrijwilligers was perfect te vermijden”, zegt Kathleen Depoorter die de minister regelmatig wees op zijn nalatigheid. Haar opmerkingen vielen echter steeds in dovemansoren, dat terwijl de ouderen volop gevaccineerd werden en de capaciteit van de vaccinatiecentra moest worden vergroot. Wie sinds 1 oktober een prik zette, was dus niet langer juridisch beschermd. Dat leidde tot grote onzekerheid bij de vrijwilligers, die noodgedwongen moesten afhaken. 

Tijd dat Vandenbroucke zijn prioriteiten stelt

Kathleen Depoorter is dus tevreden dat er eindelijk gehoor wordt gegeven aan haar vraag voor juridische zekerheid en omkadering voor deze zorgverstrekkers die retroactief in werking zal treden voor de vrijwilligers die toch hebben doorgezet. “Hiermee krijgen ze eindelijk het respect dat ze verdienen, maar het blijft jammer dat de minister er zo lang over deed om deze fout recht te zetten. Eerst de derde prik en nu dit. Tijd dat minister Vandenbroucke zijn prioriteiten stelt”, besluit Depoorter.