Politiek van voldongen feiten

Maandag duidde de restregering-Michel Didier Reynders aan als kandidaat Europees Commissaris. Aangezien maandag de ultieme deadline was, kan de beslissing niet meer ongedaan gemaakt worden. Het parlement werd daarbij genegeerd. “De N-VA drong er al weken geleden op aan dat het parlement betrokken wordt bij de besluitvorming voor de aanstelling van een Belgische EU-commissaris. De restregering koos echter voor de politiek van voldongen feiten door op eigen houtje te beslissen”, zegt Peter De Roover verontwaardigd.

Mosterd na de maaltijd

Nu nog de commissie Buitenlandse Zaken bijeenroepen heeft volgens De Roover geen zin. “Mosterd na de maaltijd kan het gerecht niet meer op smaak brengen. We vroegen het parlement te gebruiken, niet om het te misbruiken. De N-VA bedankt vriendelijk voor het schaamlapje om nu een commissie Buitenlandse Zaken bijeen te roepen, die geen impact meer kan hebben op de beslissing”, legt Kamerfractievoorzitter De Roover uit.

Minimum aan fatsoen

De N-VA is het er alleszins niet mee eens dat ook deze Europese topfunctie naar een Franstalige gaat. Eerder al werd Charles Michel gekozen als de volgende voorzitter van de Europese Raad. “Het was een minimum aan fatsoen geweest als de functie naar een Vlaming ging”, zegt De Roover. Hij verwijst daarbij ook naar de brexit, waarvan de gevolgen vooral Vlaanderen zullen treffen. “Dat Reynders verstandig en handig is, daar is geen discussie over, maar hij heeft hij die kwaliteiten niet altijd in het voordeel van Vlaanderen ingezet.”

Peter De Roover en de N-VA-fractie zullen bij de hervatting van het parlementaire werkzaamheden hoe dan ook de handelingsruimte van de restregering blijven afbakenen binnen de grenzen van de democratische legitimiteit.

Beluister Peter De Roover over de benoeming in De Ochtend.