Zuhal Demir en Ben Weyts investeren in energiezuinig hoger onderwijs

Door Ben Weyts, Zuhal Demir op 20 juli 2020, over deze onderwerpen: Schoolinfrastructuur, Energiebeleid
energiezuinig

“Als we onze klimaatdoelstellingen willen halen, zal het noodzakelijk zijn om ook schoolgebouwen beter te isoleren en duurzamer te verwarmen.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir investeren in energiebesparende projecten van hogescholen en universiteiten. Zo besparen de hogescholen en universiteiten op hun CO2-uitstoot én op hun energiefactuur. “Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee van de hogescholen en universiteiten.”

Nog veel energiewinst mogelijk

De Vlaamse hogescholen en universiteiten beschikken over een omvangrijk patrimonium. In veel (oudere) gebouwen kan veel energiewinst geboekt worden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir investeren 6,5 miljoen euro in 53 energiebesparende projecten van hogescholen en universiteiten. Dankzij deze investering wordt in totaal elk jaar ongeveer 3.000 ton CO2 minder uitgestoten. De middelen worden gebruikt om gebouwen beter te isoleren, om glas te vervangen door hoogrendementsglas of om zonneboilers of hoogrendementsketels te plaatsen.

Goed voor milieu én portemonnee

Ben Weyts en Zuhal zijn tevreden. “Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee van de hogescholen en universiteiten”, zegt Weyts. “We zetten in Onderwijs altijd in op kwaliteit en op duurzaamheid, dus investeren we ook in de kwaliteit en duurzaamheid van het patrimonium.” Demir sluit zich daarbij aan: “Gebouwen hebben een belangrijk aandeel in onze CO2-uitstoot. Als we onze klimaatdoelstellingen willen halen, zal het noodzakelijk zijn om ook schoolgebouwen beter te isoleren en duurzamer te verwarmen.”

De middelen komen uit het Fonds Hoger Onderwijs en het Actieplan Klimaat en gaan naar de KULeuven, de UGent, de VUB, Hogeschool West-Vlaanderen, de UAntwerpen, Erasmushogeschool Brussel, Hogeschool PXL, UCLeuven en UCLimburg. De Vlaamse Overheid draagt 50 procent van de kosten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is