Zuhal Demir doet oproep over huiselijk geweld tijdens corona: “Breek de stilte”

Door Zuhal Demir op 24 april 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid, Coronacrisis
Zuhal Demir

“Blijf er niet mee zitten, kom naar buiten en breek de stilte.” Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir deed in het tv-programma Vandaag een oproep om niet afzijdig te blijven bij huiselijk geweld. “Veel huishoudens zijn vandaag tikkende tijdbommen.”

Sinds het begin van de coronacrisis gaat het aantal meldingen van intrafamiliaal geweld in stijgende lijn. De #blijfinuwkot-maatregelen maken slachtoffers extra kwetsbaar. In reactie daarop kwamen al initiatieven zoals mondmasker19, de verdoken manier waarop slachtoffers bij de apotheek hulp kunnen vragen. Zelf sloot minister Demir een akkoord met een hotelketen om slachtoffers op te vangen.

Oproep aan slachtoffers, daders en omgeving

In Vandaag deed Zuhal Demir een drievoudige oproep.

  • “In de eerste plaats aan de slachtoffers. Ik vind het belangrijk dat ze weten dat er hulpverlening is, dat ze ergens terechtkunnen en dat er opvang is.”
  • Ook voor de daders heeft Demir een boodschap. “Als je weet dat je een agressieprobleem hebt, laat je behandelen.”
  • En tot slot aan buren, kennissen, vrienden en familie van gezinnen waar psychisch en/of fysiek huiselijk geweld voorkomt: “Zeg niet, elk huisje heeft zijn kruisje. Breek de stilte, spreek het slachtoffer aan. Zeg hen dat er opvang en hulpverlening zijn.”

Bekijk hier het gesprek met Zuhal Demir in Vandaag.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is