Voorrang Nederlandstaligen in Brussels onderwijs: Grondwettelijk Hof bevestigt N-VA-visie

Door Koen Daniëls, Liesbet Dhaene op 17 februari 2017, over deze onderwerpen: Secundair onderwijs, Onderwijs in Brussel
Voorrang Nederlandstaligen in Brussels onderwijs: Grondwettelijk Hof bevestigt N-VA-visie

Een voorrangsregeling voor inschrijving in het Nederlandstalige secundair onderwijs in Brussel garandeert dat meer dan de helft van de plaatsen voorbehouden blijven voor kinderen die met minstens één van hun ouders Nederlands spreken. De Brusselse meerderheidspartijen wilden die voorrangsregel zo herzien dat die in de praktijk gewoon afgeschaft werd. Daar steekt het Grondwettelijk Hof nu een stokje voor met een uitspraak waarin het de visie van de N-VA bijtreedt, die zich van meet af aan tegen die afschaffing had verzet.

“Het Grondwettelijk Hof bevestigt zowel ons pleidooi voor die regeling als de argumentatie die we daarvoor steeds hebben gebruikt”, zegt Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist Koen Daniëls. “Het zou immers zeer onlogisch zijn dat ouders die Nederlandstalig zijn of inspanningen doen om Nederlands te leren, geen voorrang zouden krijgen voor hun kinderen in een Nederlandstalige secundaire school in Brussel.  Pedagogisch is het ook belangrijk dat ouders met hun kinderen en met de school kunnen communiceren. Laat dit dan ook een stimulans zijn voor ouders in Brussel om Nederlands te leren.”

Ook goed voor anderstalige Brusselaar

Brussels parlementslid Liesbet Dhaene vindt de uitspraak in het voordeel van zowel de Nederlandstalige als de anderstalige Brusselaars. “Niet alleen zouden Nederlandstalige ouders het nóg moeilijker hebben om een plaats te vinden voor hun kinderen in het secundair onderwijs. De voorrangsregel garandeert ook het Nederlandstalige karakter van ons Brussels onderwijs. En net dat karakter zorgt ervoor dat anderstalige leerlingen goed twee- of meertalig worden in onze scholen. Het is onbegrijpelijk dat de Brusselse Open Vld, sp.a en Groen die voorrangsregel wilden schaffen”, besluit Dhaene.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is