De bedoeling is dat aanvragers in de toekomst bij één uniek digitaal loket terecht kunnen om hun verbouwpremie aan te vragen. Mijn VerbouwPremie voorziet hogere premies voor eigenaar-bewoners uit lagere inkomensgroepen die de kwaliteit en de energiezuinigheid van hun woning of appartement willen verbeteren. Ook verhuurders van een woning via een sociaal verhuurkantoor, komen in aanmerking voor een extra hoge premie. Mijn Verbouwpremie is een samenvoeging van de huidige renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius.

Acht categorieën van werken

Mijn VerbouwPremie zal met drie doelgroepen werken: twee inkomensafhankelijke doelgroepen voor de lage en middeninkomens en een algemene doelgroep onafhankelijk van het inkomen. Daarnaast wordt gewerkt met acht categorieën van werken: gaande van dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, renovatie buitenschrijnwerk, renovatie vloeren en funderingen, binnenrenovatie, technische installaties tot hernieuwbare energie.

Om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie  moet het pand minstens 15 jaar oud zijn. Behalve voor de investeringen in hernieuwbare energie. Hiervoor moet het pand minstens 5 jaar vergund zijn en moet, indien van toepassing, de EPB-aangifte tijdig zijn ingediend, conform de eisen.

Geen premie zonder isolatie

“Belangrijk is dat er zowel aandacht gaat naar woonkwaliteit als energie-efficiëntie tijdens het renovatieproject”, laten beide ministers weten. “Een woning renoveren met premies zonder aandacht te besteden aan bijvoorbeeld isolatie zal dus niet langer mogelijk zijn.”

Simulator

Het digitale loket van Mijn VerbouwPremie, dat momenteel volop in ontwikkeling is, opent op 1 oktober 2022 en staat dan open voor alle aanvragen die aan de voorwaarden voldoen. Om burgers te tonen op welke premies ze recht hebben op basis van hun inkomen, werd een gebruiksvriendelijke simulator gebouwd. Zo kan iemand met renovatieplannen beter inschatten welke premies kunnen worden aangevraagd.