Matthias Diependaele

Fractievoorzitter Vlaams Parlement

Matthias Diependaele is een geboren en getogen Zottegemnaar. Hij woont samen met zijn vrouw Kelly in het prachtige Sint-Goriks-Oudenhove, is stiefvake van Marthe en Manon en vake van Marie en Sander.

Politiek in het bloed

Als puber werd Matthias actief in de Vlaamse Beweging. Zijn pril politiek engagement koppelde hij al meteen aan de N-VA. Hij was enkele jaren actief in het dagelijks bestuur van Jong N-VA als achtereenvolgens secretaris, coördinator externe contacten en ondervoorzitter.

Politiek zit de Diependaeles in het bloed: grootvader Renaat was één van de eerste verkozen senatoren voor de Volksunie, en vader Baudewijn is sinds 2012 provincieraadslid voor de N-VA. Een Vlaanderen dat zelf kan kiezen welke beslissingen het met welke centen wil maken, blijft zijn grootste ideaal.

In 2006 rondde Matthias succesvol zijn universitaire studies af in Leuven als licentiaat in de rechten met specialisatie in internationaal en Europees recht. Zijn eerste professionele werkervaring deed Matthias op als medewerker van Europarlementslid Frieda Brepoels.

Eén van de jongste Vlaamse Parlementsleden

In 2009 werd hij verkozen in het Vlaams Parlement. Daarmee was hij één van de jongste Vlaamse volksvertegenwoordigers. In 2013 werd Matthias ook gemeenteraadslid in zijn thuisstad Zottegem, waar hij op 2.019 voorkeurstemmen kon rekenen.

Matthias verdiende snel zijn sporen in het Vlaams Parlement, waar hij zetelde in de commissies Buitenland, Financiën en Begroting en Economie en Innovatie. In die laatste commissie was hij ook ondervoorzitter. Als zoon van een ondernemersfamilie leerde Matthias immers van nabij de noodzaak van een stevig economisch weefsel kennen. Vlaanderen in Europa, de bankencrisis, de economische heropleving en het Vlaams innovatielandschap zijn thema’s waarin Matthias zich de afgelopen jaren verdiept heeft.

Matthias gaat er prat op dat hij door een kritische houding en met de nodige dossierkennis ook vanuit het parlement belangrijke zaken in beweging heeft gezet.

Fractievoorzitter sinds 2013

In januari 2013 nam Matthias de leiding van de achttienkoppige N-VA-fractie in het Vlaams Parlement over van Kris Van Dijck. Met verve verdedigde hij nadien N-VA-standpunten rond de Oosterweelverbinding, de Vlaamse begroting in evenwicht en de zesde staatshervorming.