De gijzeling van Olivier Vandecasteele en zijn uiteindelijke vrijlating door een ruil met de veroordeelde Iraanse terrorist Assadi deed veel stof opwaaien. Om lessen te trekken uit deze onverkwikkelijke saga, stelde Peter De Roover voor om met grondwetspecialisten een hoorzitting te houden in de commissie Grondwet over het gebruik van het artikel 167 in deze kwestie. “Dit verdient een gedegen en onderbouwd debat met de academische wereld.”

Alhoewel de minister van Justitie zei geen bezwaar te hebben tegen een discussie hierover in de commissie Grondwet, stemden de meerderheidspartijen uiteindelijk tegen het voorstel van de N-VA.

Plots niet meer zeker

Peter De Roover: “De meerderheidspartijen klopten zich op de borst dat hun regering daadkrachtig en grondwettelijk correct handelde bij deze ruil. Maar nu ik vraag om grondwetspecialisten over de interpretatie van het grondwetsartikel te horen, zijn de parlementsleden van de meerderheid plots niet meer zo zeker van hun stuk en vegen ze de vraag van tafel.”

Juridisch dubieus

“Meerdere grondwetspecialisten hebben al gezegd dat de juridische basis die de regering heeft gebruikt om de Iraanse terrorist Assadi vrij te laten, twijfelachtig is. Door onze vraag naar verder onderzoek weg te stemmen, bevestigt de meerderheid ons vermoeden dat de werkwijze juridisch dubieus is en dat men iets te verbergen heeft. Het is verbazend hoe lichtzinnig deze Vivaldi-regering omgaat met de toepassing van de Grondwet”, besluit De Roover.