Traditionele partijen stoppen Erdogan 595 miljoen euro Europees geld toe

Door Sander Loones op 2 december 2016, over deze onderwerpen: Europees Parlement, Turkije
Traditionele partijen stoppen Erdogan 595 miljoen euro Europees geld toe

De Europese N-VA-delegatie heeft tegen de inmiddels goedgekeurde EU-begroting voor 2017 gestemd. “We zijn teleurgesteld in de Europese beleidskeuzes”, zegt Europees Parlementslid Sander Loones. “Vooral het feit dat Erdogan een zak Europees geld van 595 miljoen euro krijgt toegestopt, daar kan ik écht niet bij.”

De Open Vld heeft de spreekwoordelijke kat de bel aangebonden. In de Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers pleitten de Vlaamse liberalen ervoor om de Europese toetredingsmiddelen aan Turkije te bevriezen. “Een uitstekende zaak”, aldus Loones. “Enigszins verrassend wel, omdat Open Vld en alle andere traditionele partijen in het Europees Parlement net nog een amendement hadden wéggestemd om de Europese toetredingssteun aan Turkije droog te leggen. Maar natuurlijk verwelkomden wij hun nieuw aangescherpte inzicht.”

Stoere verklaringen

Daarna stapelden de stoere verklaringen zich op. Zo eisten verschillende Europarlementsleden dat de toetredingsgesprekken van Turkije met de Europese Unie zouden worden stilgelegd. Amper een week geleden stemde uiteindelijk een overweldigende meerderheid in het Europees Parlement voor een bevriezing van die toetredingsgesprekken. “Maar tot onze grote verrassing blijkt die breed gedragen verklaring amper een week later alweer te zijn vergeten”, stelt Loones vast. Bij de stemming van de Europese begroting besliste het Parlement gisteren níet om Erdogan te sanctioneren, maar wél om hem onterecht te belonen met 595 miljoen euro uit de Europese begroting voor volgend jaar. De traditionele partijen sp.a, Open Vld, CD&V, PS, cdH en MR stemden immers vóór die begroting en dus vóór de extra middelen aan Erdogan. N-VA stemde tégen.

Weggegooid geld

“Het Europees Parlement doet alsof het met de rechterhand een assertieve klets wil verkopen aan Erdogan, maar tegelijk geeft het met de linkerhand een enorme zak geld. Dat is niet alleen inconsistent, het is ook weggegooid geld”, vindt Loones. “De voorbije jaren zagen we een duidelijke democratische achteruitgang in Turkije. Deze 595 miljoen euro zullen opnieuw verdwijnen in de Turkse autocratische vergeetput. Geld dat Europa trouwens veel beter zelf had kunnen gebruiken om zijn eigen grensbewaking te versterken.”

“Ik vind het triest dat het bij de traditionele Europese partijen bij woorden blijft”, besluit Loones. “Opnieuw zijn er wel de stoere verklaringen, maar falen de traditionele partijen wanneer de daad ook bij het woord moet worden gevoegd. En intussen lacht Erdogan in zijn vuistje.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is