Mooie dag voor democratie en vrijheid

“Een ontroerend en historisch moment”, noemt Assita Kanko het. “Ik ben vereerd dat ik hen als collega mocht ontvangen. Iedereen was geëmotioneerd toen ze eindelijk hun badges kregen als ‘Europees Parlementslid’. Dit is een mooie dag voor de democratie en de vrijheid. Maar we mogen niet vergeten dat er nog heel wat collega’s van Puigdemont en Comín in de Spaanse cel zitten en weeral geen Kerstmis zullen kunnen vieren thuis bij hun gezin.”

Verveelde voorzitter

Het was Europees Parlementslid Geert Bourgeois die de bal aan het rollen bracht. Nadat het Europese Hof haar uitspraak had gedaan, kondigde Bourgeois in de laatste zitting in Straatsburg bij orde van motie aan dat hij het woord zou vragen hierover. “De voorzitter van het parlement Sassoli zat daar duidelijk mee verveeld en legde daarna een verklaring af die Spanje opriep het vonnis na te leven”, aldus Geert Bourgeois.

#Vlaamse Groeten voor Catalonië

Het goede nieuws voor Puigdemont en Comín neemt niet weg dat er nog altijd Catalanen gevangen zitten voor hun politieke overtuiging. Zoals de vorige jaren wil de N-VA ze ook nu een hart onder de riem steken door ze een kerstkaart met warme nieuwjaarswensen toe te sturen.