Assita Kanko

Europees Parlementslid

Assita Kanko is een Vlaamse N-VA-politica, auteur, columniste en mensenrechtenactiviste. Ze is geboren in Burkina Faso en woont sinds 2004 in België. Assita is een fiere dankbare Vlaming, die kansen met beide handen grijpt.

Sinds 2019 zetelt ze, dankzij jullie, in het Europees Parlement voor N-VA. Hier verdedigt ze haar belangrijkste thema’s: Vrouwenrechten, ondernemen en veiligheid, en dat voor alle lagen van de bevolking. Ze is vicevoorzitter van haar fractie. Assita is lid van de commissies Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse zaken, Buitenlandse zaken, Veiligheid en Defensie en Mensenrechten.

De goedlachse Vlaamse welp is een moeder, politica, onderneemster en schrijfster. Ze schreef reeds drie boeken met daarin krachtige persoonlijke verhalen en over mensen die haar inspireerden, haar hebben geholpen, uitgedaagd en gesteund. Hiermee wil ze hetzelfde doen voor anderen en een steun voor hen zijn. Als moeder wil ze een betere wereld voor haar nu 12-jarige dochter en alle andere meisjes. Gelijkwaardigheid en respect. Het is in orde je dromen na te jagen en om voor jezelf te kiezen.

In het Europees parlement, houdt Assita zich bezig met onderwerpen zoals persvrijheid, zelfbeschikking van volkeren, globale veiligheid, nucleaire ontwapening van Iran en strategieën om de verspreiding van islamitisch extremisme en terrorisme in de Sahel regio te bestrijden. In Malta maakte ze deel uit van de onderzoekscommissie over de rechtstaat en corruptie, rondom de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia.

Assita ziet er nauwgezet op toe dat de mensenrechten overal worden nageleefd. Als gepassioneerde mensenrechtenactiviste komt ze op voor de rechten van vrouwen, kinderen en strijdt tegen vrouwelijke genitale verminking. Dit onderging ze zelf toen ze 5 jaar oud was. Vrouwelijke genitale verminking is al lang strafbaar, maar leidde nog tot geen enkele veroordeling, terwijl het aantal meisjes dat genitaal wordt verminkt, stijgt. Momenteel herziet ze een EU-strategie om ervoor te zorgen dat de wetten correct en effectief worden geïmplementeerd.

Dagdagelijks blijft Assita Kanko zich inzetten voor de mensenrechten. Zo heeft ze voormalig Catalaans premier Carles Puigdemont en voormalig minister Toni Comín verwelkomd in het Europees Parlement. Dit zijn erg ontroerende en historische momenten, maar daar stopt Assita niet. Ze blijft strijden voor de Catalanen die nu nog in de Spaanse cel zitten. Onvoorstelbaar dat dit op Europees grondgebied gebeurd, vindt ze.

Verder werkt ze ook mee aan het beleid rond integratie, asiel, migratie, vrouwenrechten en het bestrijden en voorkomen van criminaliteit, terrorisme en het witwassen van geld. Dit zijn thema’s die ze nauwgezet in de gaten houdt en waar ze zichzelf continu in verdiept. Het is voor Assita erg belangrijk dat er een streng, maar rechtvaardig migratiebeleid is en dat dit wordt nageleefd. Volgens haar kan Europa enkel krachtig en strategisch autonoom zijn als er een permanente defensiesamenwerking met alle Europese lidstaten komt. Het is belangrijk dat er een sterk partnerschap is tussen de EU en de NAVO enerzijds, en tussen de EU en het VK na Brexit anderzijds. 

Daarnaast is het voor Assita ook van belang dat er wordt opgetreden tegen het jihadistisch geweld in haar geboorteland Burkina Faso én in de hele Sahel regio. “Het is een kruitvat. Als dat ontploft, zullen de vonken ook naar Europa overslaan. Dan staan we terug voor een enorme humanitaire- en asielcrisis”, waarschuwt Kanko. Zo’n crisis moeten we voor zijn, benadrukt ze.

Met haar politieke incubator, Polin, moedigt ze gelijke kansen en meer vrouwelijke betrokkenheid in de politiek aan. Vrouwen moeten het heft in eigen handen durven nemen. Dit gaat over de partijgrenzen heen. Assita wil vrouwen aanmoedigen om hun carrière verder uit te bouwen of hen helpen bij de eerste stappen. De strijd voor gelijke rechten voor vrouwen gaat ze dagelijks aan en dat blijft ze doen.

Wilt u op de hoogte blijven? Volg Assita Kanko nu op sociale media!