Pensioenhervorming parlementsleden: Vlaanderen zet alleen door

Door Jan Peumans, Matthias Diependaele op 30 maart 2017, over deze onderwerpen: Pensioenen, Politiek, Verandering

Bij gebrek aan consensus tussen de verschillende deelstaatparlementen van dit land gaat het Vlaams Parlement op eigen houtje verder met de hervorming van de pensioenen van zijn Parlementsleden. Het Vlaams Parlement bereikte daarover midden januari al een intern akkoord. “Een nieuw overleg tussen de verschillende deelstaatparlementen heeft - opnieuw - niets opgeleverd”, betreurt Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans. “De discussie bleef maar aanslepen. Zoals al was afgesproken met de verschillende fracties in het Vlaams Parlement, hebben we daarom beslist met de eigen pensioenplannen door te gaan.”

“Wij vragen van de burgers een inspanning om ons pensioenstelsel overeind te houden. En het is maar de logica zelve dat we diezelfde inspanning ook aan onszelf opleggen”, vindt Vlaams fractievoorzitter Matthias Diependaele. “Helaas is herhaaldelijk gebleken dat de andere deelstaten in die logica niet willen meegaan.”

Ambtenaren staan model

Het Vlaams Parlement wil de regeling overnemen die van toepassing is op ambtenaren, zowel wat de pensioenleeftijd als de loopbaanduur betreft. Op pensioen gaan voor de leeftijd van 60 zal dus niet meer kunnen. De pensioenleeftijd voor Parlementsleden wordt vanaf juli 2019 opgetrokken naar 65 en tegen februari 2030 naar 67 jaar. Een gelijkaardige regeling wordt ook in de Kamer ter stemming voorgelegd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is