Jan Peumans

Voorzitter Vlaams Parlement en deelstaatsenator

Jan Peumans werd in 1951 geboren in Maastricht, maar hij spendeerde zijn jeugdjaren in Herderen, een deelgemeente van Riemst, waar hij nog steeds woont en politiek actief is. Hij was er onder meer geëngageerd in de jeugdbeweging.

Jan studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de KU Leuven. De studax nam er andere vakken bij op het instituut voor ontwikkelingslanden. In 1974 studeerde hij af en ging hij aan de slag, eerst in Maastricht, in het vormingswerk voor jongvolwassenen, daarna in Sittard, als coördinator preventie en voorlichting in een instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg.

Een hart voor Limburg

Jan rolde in de politiek via de milieubeweging. In 1982 kwam hij voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen in Riemst. Hij schopte het meteen tot schepen. In 1985 werd hij provincieraadslid en fractieleider. Hij bleef provincieraadslid tot 1987 en opnieuw van 1991 tot 2004, weer als fractieleider. In die hoedanigheid bracht hij onder meer het Visa-schandaal in Limburg naar buiten.

In 1994 werd Jan Peumans burgemeester in Riemst, en dat is hij 12 jaar lang gebleven. Daarna werd hij opnieuw schepen, tot aan de verkiezingen van 2012. Sindsdien is hij fractieleider van de oppositie.

Jaren ervaring in de nationale politiek

In 1988 begon zijn nationale politieke carrière, eerst een half jaar op het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking André Geens, gevolgd door drieënhalf jaar als adjunct-kabinetschef van Gemeenschapsminister Johan Sauwens.

Toen de regering viel, kon hij aan de slag bij de De Lijn als directeur Marketing en Strategie. Vanuit die ervaring is hij in de partij de mobiliteitsspecialist geworden, wat ook vertaald is in een mandaat als voorzitter van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Een consequente voorzitter van het Vlaams Parlement

In 2004 zetelde Jan voor het eerst in het Vlaams Parlement. Van 2007 tot 2009 was hij N-VA-fractieleider. Hij volgde onder meer het dossier van de Antwerpse Oosterweelverbinding op. In 2009 werd hij door verschillende media uitgeroepen tot hardst werkend parlementslid. “Het mooiste compliment dat ik gekregen heb, is dat je bij mij geen verschil zag tussen hoe ik functioneerde als fractieleider in de meerderheid en in de oppositie”, zegt hij daarover.

Met zijn 27.000 Limburgse voorkeurstemmen bij de succesvolle verkiezingen van 2009, werd Jan Vlaams Parlementslid. Bij de verkiezingen van 25 mei 2014 haalde Jan als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Limburg 63.000 voorkeurstemmen.