1. Er komt een nationaal administratief centrum in Steenokkerzeel. Elke opgepakte transmigrant op doortocht naar het VK zal worden overgebracht naar het gesloten centrum in Steenokkerzeel. “We zullen systematisch worden geïdentificeerd, met afname van vingerafdrukken en de uitlezing van hun gsm’s. Uiteraard zullen we nagaan of die mensen misschien asiel willen aanvragen in België”, zegt minister Jambon. De transmigranten kunnen er opgesloten worden tot de Dienst Vreemdelingenzaken een beslissing neemt in hun zaak. “Dit zal de lokale politiezones substantieel ontlasten”, weet Jan Jambon.
  2. De capaciteit in de gesloten centra verdubbelt. Van 70 plaatsen stijgt de opvangcapaciteit naar 160 plaatsen in de gesloten centra. Daar verblijven de transmigranten tot hun terugkeer naar hun thuisland of naar het land waar ze Europa zijn binnengekomen.
  3. De politiecontroles langs de autosnelwegen worden intensiever. Om mensensmokkel en overlast tegen te gaan, zullen de lokale politiediensten meer controleren langs de reisroutes van de transmigranten. De coördinatie van die controles komt in handen van de provinciegouverneurs.
  4. Het Maximiliaanpark in Brussel wordt ontruimd. Minister Jambon heeft daarover vandaag overleg met de burgemeester van Brussel Philippe Close. “Mijn werkrelatie met meneer Close is altijd constructief geweest. Ik ga ervan uit dat wie verantwoordelijk is voor een stad als Brussel de focus op oplossingen heeft”, zegt Jan Jambon. De transmigranten uit het Maximiliaanpark worden opgevangen in Haren.
  5. De strijd tegen mensensmokkel wordt opgevoerd. Minister Jambon rekent daarvoor op de uitlezing van de gsm’s van opgepakte transmigranten. “De bedoeling is om de mensensmokkelaarsnetwerken in kaart te brengen via de contactpersonen in die gsm’s”, legt Jan Jambon uit.
  6. De haven van Zeebrugge krijgt een betere beveiliging. Minister Jambon en staatssecretaris Francken brengen daartoe woensdag een bezoek aan de haven. “De kans om vanuit Zeebrugge in het Verenigd Koninkrijk te geraken, willen we terugbrengen tot nul”, zegt Jan Jambon.
  7. België gaat nauwer samenwerken met het Verenigd Koninkrijk. Jan Jambon en zijn Britse evenknie hebben een ontmoeting gepland, waarbij ze zullen bekijken hoe de Britse grenspolitie op Belgische snelwegparkings kan werken.
  8. De snelwegparkings krijgen een betere beveiliging. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts drijft de beveiliging op met hekkens en camera’s. Ook de private bewaking blijft, net als de intensieve controles door de lokale politie.
  9. Er komen ontradingscampagnes in de landen van herkomst. Op de sociale media zal aan potentiële migranten worden duidelijk gemaakt wat de risico’s zijn van illegale migratie.

Beluister hier Jan Jambon over het negenpuntenplan in De Ochtend.