N-VA hekelt ontbreken van Nederlandstalig zorgpersoneel in Brussels vaccinatiecentrum

Door Gilles Verstraeten op 2 maart 2021, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel, Coronacrisis
Dokter vaccineert patiënt

“Deze situatie is onwettelijk, onaanvaardbaar en zelfs levensgevaarlijk.” Brusselaars krijgen in het vaccinatiecentrum op de Heizel, het grootste van het land, geen begeleiding en uitleg in het Nederlands. Ook de post-FAQ van het centrum met essentiële informatie voor de gevaccineerden is alleen in het Frans beschikbaar, zegt Brussels parlementslid Gilles Verstraeten. “Het is hoog tijd dat minister Van den Brandt haar bevoegdheden als Nederlandstalige minister van Gezondheid opneemt en de Nederlandstaligen in Brussel verdedigt.”

Informatie in eigen taal cruciaal

Brusselaars getuigen dat ze in het Brusselse vaccinatiecentrum op de Heizel, het grootste van het land, geen begeleiding en uitleg over de vaccinatie in het Nederlands krijgen. Zo blijkt uit een getuigenis dat de zorgverleners het geen probleem vinden dat de persoon in kwestie niet alles begreep, ook al stelde die vragen over het gebruik van medicatie. “Dit is absoluut onaanvaardbaar. Het is cruciaal dat Nederlandstalige Brusselaars in hun eigen taal info krijgen over de vaccinatie en zelf kunnen communiceren. Zo niet, kan dit leiden tot levensgevaarlijke situaties”, aldus Verstraeten.

Nederlandstaligen respectloos behandeld

Verstraeten is bijgevolg enorm bezorgd over de dienstverlening in de Brusselse vaccinatiecentra, en bij uitbreiding ook in de testcentra, die wettelijk tweetalig moet zijn. “Zo vernemen we dat Nederlandstaligen in het testcentrum van Brussel-Zuid respectloos behandeld worden en dat de schriftelijke communicatie er uitsluitend in het Frans gebeurt. Donderdag zal ik Brussels minister van Gezondheid Maron over deze kwestie bevragen.”

Van den Brandt moet verantwoordelijkheid opnemen

Minister Elke Van den Brandt moet haar verantwoordelijkheid als Nederlandstalige minister van Gezondheid opnemen, vindt Verstraeten: “Haar afwezigheid doorheen deze crisis is eigenlijk niet meer te verdedigen. Ik roep haar daarom op om naar de voorgrond te treden, haar bevoegdheden uit te oefenen en de Nederlandstalige Brusselaars te beschermen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is