N-VA eist inzage in alle documenten voor covid-commissie

Door Kathleen Depoorter, Frieda Gijbels op 17 september 2020, over deze onderwerpen: Coronacrisis
Stapels dossiers

Volgens Knack wil het Federaal Geneesmiddelenagentschap geen vertrouwelijke documenten overhandigen aan de bijzondere covid-commissie. Indien de documenten effectief niet geleverd worden, zal de N-VA-fractie vragen om de bijzondere commissie om te vormen naar een onderzoekscommissie. “Het parlement en de burgers hebben het recht te weten wie allemaal aan de knoppen zit tijdens deze crisis”, zeggen Kamerleden Frieda Gijbels en Kathleen Depoorter.

Vrijdag start de bijzondere covid-commissie met haar eigenlijke werkzaamheden en zullen de eerste hoorzittingen plaatsvinden. Gedurende de zomer werd een hele reeks documenten opgevraagd zodat de commissieleden zich grondig kunnen voorbereiden en inzage hadden in de interne werking van de verschillende instellingen en expertengroepen die betrokken waren bij het coronabeleid.

“We vragen al maanden om inzage in de interne werking van de regering. Waarom werden bepaalde firma’s ingeschakeld en andere niet? Wie zit er allemaal in de talloze expertengroepen en taskforces”,  verklaart Kamerlid Frieda Gijbels. “De ministers hebben ondanks hun verantwoordelijkheid tegenover het parlement deze info nooit willen vrijgeven. De bijzondere commissie moet daar nu eindelijk duidelijkheid in brengen. Het parlement en de burgers hebben het recht te weten wie allemaal aan de knoppen zit tijdens deze crisis”

Indien nodig omvormen tot onderzoekscommissie

Als het klopt dat nog steeds informatie wordt achtergehouden, dan moet de commissie de mogelijkheid verkrijgen om deze op te eisen, vindt Kathleen Depoorter. Dat kan door om te schakelen naar een onderzoekscommissie die over meer bevoegdheden beschikt. Er werd in het voorjaar besloten dat een bijzondere commissie werd opgericht omdat die normaalgezien genoeg bewapend is om haar taak te vervullen. “Maar er werd tegelijk afgesproken dat de commissie zich kon omvormen naar een onderzoekscommissie indien nodig. Als zou blijken dat men zich achter het statuut van de bijzondere commissie verschuilt om belangrijke informatie achter te houden, lijkt het ons niet meer dan logisch om het parlement van meer slagkracht te voorzien in de vorm van een onderzoekscommissie”, besluit Depoorter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is