Modernisering Europees auteursrecht eindelijk in de steigers

Modernisering Europees auteursrecht eindelijk in de steigers

De N-VA reageert voorzichtig optimistisch op de nieuwe voorstellen rond auteursrechten die de Europese Commissaris voor de Digitale Interne Markt heeft bekendgemaakt. "Verschillende facetten van het auteursrecht zijn momenteel achterhaald door de snelle technologische en digitale ontwikkelingen. Nieuwe diensten zoals Netflix zijn ontstaan zonder dat het wetgevende kader er in feite ruimte voor biedt. Een modernisering van het auteursrecht is dus echt wel noodzakelijk", vindt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt.

Met zijn nieuwe plan wil de eurocommissaris vooral een betere toegang bieden tot bepaalde content binnen de EU. Tegelijk opent hij het debat rond het blokkeren van diensten in het buitenland (geoblocking) en de beperkingen en uitzonderingen van het auteursrecht. “Het is goed dat de Europese Commissie eindelijk enkele onbesproken elementen duidelijk aanhaalt”, merkt Kamerlid Peter Dedecker op. “Maar in het komende debat moeten we alleszins rekening houden met de verschillende belangen en een correcte balans zien te vinden. De consument die een Netflix-abonnement aanschaft, moet daar in de hele EU gebruik van kunnen maken. Tegelijk moeten we onze eigen Vlaamse audiovisuele sector alle kansen bieden om hoogwaardige producties, dragers van onze Vlaamse cultuur, in een diverse Europese markt te valoriseren en zo de financiering voor nieuwe producties te verzekeren."

Economische schade vermijden

De Europese Commissie toont ook de wil om auteursrechten op een positieve manier in te zetten om de toegang tot legale content te vergemakkelijken. "Dat moet ervoor zorgen dat er minder illegaal gedownload wordt, wat uiteraard een goede zaak zou zijn", zegt Van Bossuyt. Net als haar collega Dedecker moedigt zij een correct gebruik aan van het ‘fair use’-principe. “Mensen moeten legaal aangekochte content kunnen genieten op de plaats, het moment, het toestel en de manier waarop zij dat wensen, zonder bijkomende restricties of heffingen”, besluit Dedecker, die benadrukt dat 'fair use' in geen geval economische schade mag toebrengen aan auteurs en artiesten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is