Minister Weyts blijft strijd tegen dierenleed opvoeren

Door Ben Weyts op 2 oktober 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Minister Weyts blijft strijd tegen dierenleed opvoeren

Het aantal meldingen én het aantal genomen maatregelen in de strijd tegen dierenleed zijn in Vlaanderen voor het tweede jaar op rij sterk toegenomen. Ook het aantal in beslag genomen dieren steeg dit jaar opnieuw, tot ver boven de 200 dieren per maand. “Iedereen voelt nu dat Dierenwelzijn serieus wordt genomen in Vlaanderen”, zegt Ben Weyts, die als eerste Vlaamse minister bevoegd is voor Dierenwelzijn.

Tussen juli en december 2014 werden er gemiddeld 160 meldingen inzake Dierenwelzijn per maand geregistreerd. Vorig jaar steeg dat aantal met liefst 88 procent, naar gemiddeld 301 meldingen. En de voorlopige cijfers voor dit jaar zitten nog hoger: tussen januari en augustus werden gemiddeld 370 meldingen per maand ingediend.

Het aantal genomen maatregelen blijft daarbij niet achter. Tussen juli en december 2014 noteerden de diensten van Weyts gemiddeld 26 waarschuwingen en 17 processen-verbaal per maand. De voorlopige cijfers voor dit jaar tonen 34 waarschuwingen en 36 processen-verbaal per maand.

Ook het aantal in beslag genomen dieren blijft stijgen. In de tweede helft van 2014 werden er 185 per maand in beslag genomen. Vorig jaar waren dat er al 196. En dit jaar zet die tendens zich door met onder meer de inbeslagname van 400 honden in Kasterlee.

Capaciteitsuitbreiding

“Twee jaar Vlaams beleid voor de dieren begint vruchten af te werpen”, zegt Weyts. “Ik wil nog verder investeren in een correcte en consequente controle.” Zo breidt hij de inspectiedienst Dierenwelzijn uit met maar liefst zestig procent. “We maken de opstap naar een echte dierenpolitie”, besluit de minister.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is