Minister Van Overtveldt boekt recordresultaten in strijd tegen grote fiscale fraude

Door Johan Van Overtveldt op 31 januari 2017, over deze onderwerpen: Fiscale fraude, Financiën, Verandering
johan van overtveldt

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is een van de zes algemene administraties binnen de Belgische Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën. Zij is belast met de gestructureerde strijd tegen de fraude voor alle belastingen die onder de bevoegdheid van die FOD vallen. Haar ambtenaren hebben onderzoeksbevoegdheden voor al die belastingen en kunnen dus alle bijzondere wettelijke controlemogelijkheden daartoe aanwenden. Dat maakt de BBI tot bevoorrechte partner van de gerechtelijke speurders. Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft in 2016 voor meer dan 1,7 miljard euro aan boetes uitgeschreven in zware fraudedossiers: het hoogste bedrag sinds 2001. De belastinginspecteurs behandelden ook het grootste aantal dossiers sinds dat jaar: 2492 in totaal. Dat zijn er een derde meer dan in 2014 en 2015 en meer dan dubbel zoveel als in de jaren daarvoor. “2016 was dan ook een absoluut recordjaar in de strijd tegen grote fiscale fraude”, stelt minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

“Door die grote fraudedossiers aan te pakken, creëren we meer fiscale rechtvaardigheid”, verklaart de minister. “En in tegenstelling tot vroeger meten we nu ook wat we daadwerkelijk kunnen innen. Vroeger was dat nattevingerwerk.” Met meer dan een kwart miljard euro aan effectief geïnd fraudegeld vestigt de BBI trouwens ook op dat vlak een record.

Investeringen werpen vruchten af

Onder het beleid van minister Van Overtveldt onderging de BBI een reorganisatie, waarbij de dienst met een honderdtal nieuwe medewerkers werd versterkt. In de nasleep van het onderzoek naar onder meer de Panama Papers, dat ook bij ons leidde tot fraudedossiers tegen een 150-tal verdachten, voerde de minister bovendien een pak extra antifraudemaatregelen door. “Dankzij die nieuwe maatregelen uit ons antifraudeplan konden we het aantal onderzochte dossiers opdrijven. Met een betere risicoanalyse kunnen we ook focussen op grote, georganiseerde fraude.” Om onderzoeken optimaal te kunnen voeren, kreeg de BBI ook extra middelen toegekend, met name voor ICT-investeringen (datamining). Ten slotte stak ook de wetgever de belastinginspecteurs een handje toe: zo kunnen vandaag ook documenten die mogelijke fraudeurs in de zogenoemde cloud - dus ergens op een buitenlandse server - bijhouden, als bewijzen dienen.

In het actuaprogramma De Ochtend op Radio 1 lichtte minister Van Overtveldt deze recordresultaten nader toe. Beluister dat interview op deredactie.be*.

Lees hier ook een ‘Feit of fictie’ over dit onderwerp.
 

*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.

Van Overtveldt strijdt tegen grote fiscale fraude

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is