Johan Van Overtveldt

Europees Parlementslid

Johan Van Overtveldt (°1955) is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen). Nadien behaalde hij eveneens een MBA aan de KU Leuven.

Hij begon zijn carrière als journalist bij Trends in 1978, maar stapte in 1982 over naar het bedrijfsleven waar hij voor BBL, Shoeconfex, BTR en VCR ging werken. In 1992 keerde hij terug naar Trends waar hij hoofdredacteur werd. Johan werkte nadien nog als directeur voor VKW om in 2010 een tweede maal terug te keren naar Trends. Van september 2011 tot oktober 2012 was hij ook hoofdredacteur van Knack. Sinds 2012 doceert hij deeltijds macro-economie aan de Universiteit Hasselt.

In 2013 maakte Johan de overstap naar de politiek, waarna hij begon te werken als economisch adviseur voor de N-VA. Bij de verkiezingen in 2014 trok hij de Europese lijst en werd hij verkozen tot Europees Parlementslid. Bij de vorming van de federale regering later dat jaar, werd Johan minister van Financiën.

Johan woont in Mechelen en is vader van vier kinderen. In zijn vrije tijd kan je hem tegenkomen op zijn koersfiets.

Bij de aanstelling van de Zweedse coalitie werd Johan Van Overtveldt federaal minister van Financiën en Fraudebestrijding. Die functie vervulde hij tot aan de val van de regering-Michel I over het VN-migratiepact in december 2018.